fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

עיצוב תאורה לפינת אוכל – כל מה שחשוב לדעת

מהם ההיבטים שחשוב לקחת בחשבון? ממה כדאי להימנע? ומהן המגמות החדשות בתחום התאורה לפינת אוכל? כל המידע, הטיפים וההמלצות.

בעידן המודרני הפכה פינת האוכל לאחד החללים המרכזיים בבית. המקום שבו מתאספת המשפחה בארוחות חגיגיות, אבל גם המקום שמשמש ביומיום את דיירי הבית למפגשים חברתיים, להכנת שיעורי בית, לעבודה, למשחק ועוד. בישראל אגב, כמו גם במדינות רבות אחרות, רוב פינות האוכל ממוקמות בחלל פתוח ולא בחדר סגור ותחום כפי שהיה נהוג בעבר ולכן, למעשה ניתן לומר שהמושג “פינה” (“פינת אוכל”)  כבר לא ממש מדויק וכי היום הפכה אותה “פינה” לאלמנט עיצובי מרכזי שגם מוצב לרוב בלב החלל המרכזי של הבית.

המיקום המרכזי והשימוש הרב-תכליתי של פינת האוכל מצריכים חשיבה ותכנון נכון גם של התאורה בה, שכן לתאורה בפינת האוכל יש גם תפקיד עיצובי, אבל בעיקר תפקיד פונקציונלי שמשתנה בהתאם לצורך באותו רגע ולאווירה שרוצים לקבל.

מה חשוב לקחת בחשבון בבחירת תאורה לפינת האוכל?

בשלב תכנון התאורה לפינת האוכל יש כאמור לקחת בחשבון גם את ההיבט העיצובי וגם את ההיבט הפונקציונלי, כש”סוד הקסם” טמון באיזון בין השניים:

עיצוב

מכיוון שפינת האוכל ממוקמת לרוב בלב הבית, ועם זאת היא עדיין פינה מוגדרת מאוד ביחס לחללים האחרים (היא מורכבת משולחן וכיסאות) – לתאורה בה יש תפקיד עיצובי חשוב מאוד ולא פלא שפעמים רבות היא משמשת כאלמנט העיצובי המרכזי בחלל.

תאורה לפינת אוכל

 

תכנון נכון של התאורה בפינת האוכל מאפשר להפוך את הפינה כולה ל”פיס” עיצובי שמשתלב בהרמוניה עם הסגנון העיצובי הכללי של הבית, אבל גם עומד בפני עצמו ומהווה אמירה אישית ומיוחדת. בנוסף לכך, תכנון נכון של התאורה יאפשר לשנות את האווירה בפינת האוכל בהתאם לרצון ולצורך. כך למשל בחגים ניתן ליצור באמצעות התאורה אווירה מוארת ושמחה ואילו בארוחת ערב זוגית או בסוף יום ארוך, ניתן ליצור באמצעותה אווירה רומנטית, שלווה ורגועה.

פונקציונליות

לפינת האוכל יש כאמור שימושים רבים ושונים והתאורה, בסופו של דבר, צריכה לשרת את אותם שימושים ולספק את האור הנכון הנדרש. לכן, בתכנון התאורה יש לקחת בחשבון את כל השימושים האפשריים של פינת האוכל ולמצוא פתרונות שיענו על כולם ו/או שניתן יהיה לשנות בהתאם לצורך. כך למשל חשוב לוודא שכמות האור שתגיע לשולחן, לקירות ולאלמנטים הרצויים בפינת האוכל (יצירות אמנות שתלויות על הקיר למשל) תהיה מספקת, אך במקביל חשוב גם לוודא שהאור מפוזר בצורה נכונה שמונעת סנוור, השתקפויות ו/או “כתמי אור וצל” לא רצויים.

טיפים לתכנון נכון של התאורה בפינת האוכל

אחת ממגמות התאורה הבולטות ביותר בשנים האחרונות היא יצירת “שכבות של אור”. כלומר, במקום להסתפק בגוף תאורה מרכזי אחד, מתכננים את התאורה בגישה הוליסטית יותר ומשלבים בין מגוון פתרונות תאורה שמשלימים זה את זה, אך גם עומדים כל אחד בפני עצמו ומאפשרים לבחור ביניהם בהתאם לצורך:

גוף תאורה מרכזי גדול (נברשת)

נברשת גדולה, או שילוב של מספר גופי תאורה תלויים מעל שולחן פינת האוכל, ייצרו מעין תיחום ייחודי של הפינה המוארת ויחברו בין היושבים.

עם זאת, כדי שגוף התאורה המרכזי יפזר את האור בצורה שווה ולא יטיל צללים לא רצויים, מומלץ להתייחס בבחירת הנברשת לא רק למבנה החלל ולסגנון העיצוב הכללי, אלא גם לשולחן האוכל עצמו. כך למשל כדי להדגיש את צורת השולחן כדאי לבחור גוף תאורה מלבני או פס תאורה מעל שולחן מלבני ונברשת עגולה מעל שולחן עגול, כשההמלצה היא לבחור גוף תאורה באורך של כשליש מאורך השולחן ולהתקין אותו במרכז השולחן.

נקודה נוספת שחשוב לקחת בחשבון בבחירת הנברשת המרכזית, היא הצורך בעצמת אור משתנה (כמות האור הנדרשת בארוחת חג היא שונה מאשר כמות האור הנדרשת בארוחת ערב שקטה למשל). לכן, מומלץ מאוד לבחור בגוף תאורה עם דימר שיאפשר לשלוט על עצמת האור, בהתאם לאווירה הרצויה.

תאורת קיר

תאורת קיר שממוקמת בסמוך לשולחן האוכל תדגיש את שולי החלל, תוסיף לו אור רך ותיצור תחושה נעימה וביתית. בנוסף לכך, תאורת הקיר מאפשרת “לנצל” גם את הפינות שבד”כ לא מקבלות התייחסות מיוחדת. כך למשל התקנה של תאורת קיר (שהזווית שלה מכוונת כלפי מטה) מעל פריט אמנות, תדגיש אותו ותיצור אווירה דרמטית ומיוחדת.

ייעוץ תאורה לפינת אוכל

תאורה היקפית

תאורה היקפית מפזרת אור רך, יוצרת “עומק” בחלל ויכולה לשמש גם כדי להדגיש אלמנטים עיצוביים שונים.

כדי לקבל את אפקט התאורה ההיקפית בפינת האוכל ניתן למשל לשלב בחלל גופי תאורה שקועים, פסי צבירה או פרופילים. כדי לא ליצור עומס בחלל, מומלץ לתכנן את התאורה העקיפה בצורה מאוזנת ומרווחת, בהתאם לאלמנטים שאותם רוצים להדגיש (אם ישנם כאלה) ולאפקט של התאורה על החלל הן ביחס לכל אחד מהגופים בנפרד והן ביחס לתאורה שיוצרים כל הגופים יחד.

גופי תאורה שולחניים

לעיתים קרובות משולבים בפינת האוכל גם רהיטים שונים כמו מדפים או מזנון, בין אם כתוספת דקורטיבית ובין אם לצרכים שימושיים (בר משקאות למשל). שילוב של גופי תאורה שולחניים “יקפיץ” את המראה שלהם, ימשוך אליהם את תשומת הלב ויוסיף לחלל כולו נופך מיוחד ונעים.

מגמות עיצוביות בתאורת פינת האוכל

המגמה הבולטת ביותר בשנה האחרונה בתחום העיצוב בכלל ותאורת פינת האוכל בפרט, הייתה החזרה לאלמנטים מרוככים יותר ולעיצוב נוקשה פחות – מגמה שבאה לידי ביטוי הן בפן הפרקטי יותר (תאורה עקיפה ושילוב סוגי תאורה שונים) והן בפן העיצובי:

תאורה חשופה

הסגנון התעשייתי, החשוף וה”לא גמור” שהפך לפופולרי מאוד בשנים האחרונות, בא לידי ביטוי גם בתאורת פינת האוכל. כך למשל ניתן למצוא מגוון עצום של גופי תאורה “חשופים” בגדלים שונים – החל מגופי תאורה שמעוצבים בסגנון הנורה המקורית והבסיסית של נלסון ועד גופי תאורה בעלי חיווטים וחוטי חשמל חשופים לעין.

גימורי זהב מט

מגמה עיצובית נוספת היא הבחירה בגופי תאורה שקועים, פסי צבירה ופרופילים בעלי גימור בזהב מט, שהחליף את הגימור השחור או הלבן הסטנדרטי והמוכר. גימור הזהב מעניק מראה מינימליסטי ועם זאת יוקרתי ונעים.

אותנטיות אקלקטית

שילוב בין גופי תאורה בסגנונות שונים יוסיף לחלל עניין ויצור אווירה ביתית ונעימה יותר. כך למשל תוכלו לשלב בין גוף תאורה מרכזי בסגנון מודרני עם גופי תאורה שולחניים בסגנון מרוקאי או אפילו בעיצובים הומוריסטיים. השילוב בין גופי התאורה השונים לא רק שאינו מעיב על התחושה המתקבלת, אלא מוסיף לה נופך אישי ונינוח.

משחקי גדלים

שילוב בין גופי תאורה דומים בגדלים שונים ייצור עניין ותחושת “הפתעה” שתשפיע לטובה על האווירה בחלל כולו. זה המקום להיות יצירתיים ולשחק כאוות נפשכם עם אפשרויות השילוב והגדלים השונים. עם זאת, כדי שהמטרה לא תתפספס מומלץ לבחור בסגנון עיצובי מינימליסטי (גופי תאורה שחורים בקווים נקיים למשל) ולמקם אותם ברווחים קטנים ככל האפשר.

ביטוי אמנותי

גוף התאורה המרכזי שמעל שולחן האוכל מהווה כאמור אלמנט עיצובי מרכזי, ולכן לא מפליא שרבים בוחרים להשתמש בו כביטוי אמנותי-הצהרתי של ממש. כדי לקבל גוף תאורה בעל אמירה ונוכחות מרשימה ניתן למשל לבחור בגוף תאורה שמעוצב בצורה מיוחדת, בגוף תאורה שמשלב מספר גופים קטנים בצורה א-סימטרית וכדומה. אם בחרתם להדגיש את גוף התאורה המרכזי, מומלץ לוודא שיתר גופי התאורה ישלימו אותו ולא “יגנבו לו את הפוקוס”.

מאוורר תקרה עם תאורה

התקנה של מאוורר תקרה המשלב גוף תאורה מעוצב מעל שולחן האוכל, תעניק לחלל כולו אווירה ביתית ונעימה ותנעים עוד יותר את האווירה בעת הפעלת המאוורר. קיים היום מגוון עיצובי גדול של מאווררי תקרה, כך שניתן לבחור את העיצוב בהתאם לסגנון הכללי של החלל.

לסיכום,

תכנון התאורה לפינת האוכל, כמו לכל חלל אחר צריך להיות מותאם באופן אישי למבנה החלל, לסגנון העיצובי הכולל ולטעם שלכם, אך לא די בהתייחסות להיבט העיצובי. תכנון נכון של תאורה לפינת אוכל חייב לקחת בחשבון גם את השימושים השונים שלה, למצוא את האיזון הנכון ולשלב בין פתרונות התאורה הנכונים ביותר.