fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

עם הספר: כך תתכננו נכון ויעיל את התאורה בספרייה

טיפים ורעיונות לבחירה נכונה של תאורה בספריות גדולות ובספריות ביתיות

איכשהו, עם כל הקדמה הטכנולוגית, עשו הספריות קמבק מוצלח במיוחד והפכו בשנים האחרונות לפופולאריות ונחשקות. לא רק הספריות העתיקות והמרשימות, אלא גם הספריות הציבוריות, הספריות בבתי הספר ואפילו הספריות הביתיות. באופן טבעי, עם העלייה בפופולאריות עולה גם רמת היצירתיות האדריכלית והעיצובית והספריות הופכות למרשימות במיוחד, כשהתאורה משמשת אלמנט מרכזי במראה הכללי ובאווירה. 

איך בוחרים תאורה נכונה לספרייה?

לכל חלל יש שיקולי תאורה ייחודיים משלו, ותאורת ספרייה בהקשר הזה אינה יוצאת מן הכלל. בין אם מדובר בספרייה של קמפוס, ספרייה ציבורית או אפילו ספרייה קטנה בבית – כדי להשיג את האיזון הנכון בין אווירה ונראות נדרשים אלמנטים מסוימים של פתרונות תאורה שנבחרו בקפידה. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם להפיק את המרב: 

נצלו בחוכמה את האור הטבעי

אחת הדרכים האפקטיביות ביותר למקסם את תאורת הספרייה, היא לזכור שאור טבעי יכול וצריך להיות חלק מהותי בתכנית התאורה הכוללת. ללא קשר לגודל החלל, ברוב הספריות יש חלונות שדרכם יכול להיכנס אור טבעי וכדאי להשתמש בהם בתבונה. מעבר ליתרונות האסתטיים והעיצוביים שניתן לקבל מתכנון חכם של השימוש באור הטבעי, יש לו גם יתרונות פונקציונאליים, בריאותיים ופסיכולוגיים רבים נוספים כמו שיפור הריכוז ומצב הרוח לצד סיוע בהוזלת עלויות החשמל של התאורה המלאכותית.

צרו שכבות של אור

בדומה לתכנון התאורה בחללים אחרים, גם כשמתכנים תאורת ספרייה לא חייבים לבחור רק בסוג אחד של גופי תאורה, בעוצמת אור אחת ו/או בטמפרטורת אור אחת לכל החלל. תאורה נכונה צריכה להיות מגוונת ומותאמת גם למבנה, גם לאזורים השונים בו וגם לייעוד של כל אחד מהם. כדי לקבל את התוצאה הסופית הטובה ביותר, התאורה  צריכה להיבנות בשכבות, במיוחד כשמדובר בספריות גדולות או בספריות שבהן יש אזורים בעלי קונספט שונה במיוחד (אזור קריאה לילדים, אזור לספרים עתיקים, אזור עבודה, אזור מחשבים וכדומה). כך למשל במקום תאורה כללית אחידה, ניתן לבחור גופי תאורה גדולים כתאורה מרכזית, גופי תאורת קיר ליד פתחי הדלתות, פרופילי תאורה או גופי תאורה שקועים בין המדפים, מנורות קריאה מעל שולחנות העבודה וכך הלאה. 

נצלו בתבונה את טמפרטורת הצבע של האור

דרך נוספת ליצור תוכנית תאורה בשכבות היא “לערבב” בין גופי תאורה בעלי טמפרטורות צבע שונות בהתאם לאזור ולייעודו. טמפרטורת הצבע היא זו שמגדירה למעשה האם ועד כמה האור יהיה צהוב או לבן, כשלכל אחד מהם יש יתרונות אחרים שכדאי לקחת בחשבון. ככל שטמפרטורת האור תהיה חמה יותר (קרוב לקצה הצהוב של ספקטרום הצבעים), כך האור שיוקרן יהיה חמים ומרגיע יותר ולכן גם אידיאלי לתאורה ממוקדת שמטרתה להדגיש פריט או אזור ספציפי. גופי תאורה בעלי טמפרטורות קרירות יותר יקרינו אור כחלחל-לבן שמסייע לריכוז, מה שהופך אותו לאידיאלי באזורי עבודה ו/או כתאורה כללית. 

** טיפ של מקצוענים: כשבוחרים תאורה עבור אזורים ממוחשבים בספרייה כגון חדר מחשבים או אזור שבו ניתן לעבוד על מחשבים ניידים, מומלץ לבחור בגופי תאורה עם טמפרטורת צבע שדומה ככל האפשר לטמפרטורת הצבע זהה של המסך (תאורה “קרה”), אך גם חשוב לוודא שעוצמת האור אינה חזקה מידי, מה שעלול לגרום לעומס על העיניים.  

צרו מסלולים ותחמו אזורים

בדומה למרכזי קניות, גם ספריות בנויות לרוב מחלל אחד גדול שמחולק לאזורים שונים. תכננו את התאורה כך שתוכלו ליצור באמצעותה תיחום לכל אחד מהאזורים, מסלולים ושבילים ו/או הדגשה של אלמנטים אדריכליים בולטים.  

 הדגישו מדפים, ספרים ואלמנטים נוספים

כדי להוסיף נופך דרמטי וקסום לספרייה, שלבו בתכנון התאורה גם תאורה ממוקדת שתכוון ותדגיש אלמנטים ספציפיים כמו מדפים, ספרים עתיקים ו/או יצירות אמנות. כך למשל תוכלו להאיר מדפים מסוימים באמצעות תאורה אחורית שמורכבת מגופי תאורה שקועים, ליצור אפקט דרמטי באמצעות תאורה ממוקדת צמודת קיר, “למסגר” את הספרייה באמצעות פסי צבירה וכדומה.

אל תשכחו את תאורת המשימות

כדי למקסם את הפונקציונאליות של התאורה בספריות, שבמהותן מיועדות לעבודה ולקריאה, חשוב מאוד לשלב בתכנון התאורה גם תאורת משימות, שהיא למעשה תאורה ישירה שמיועדת להאיר על אזור מסוים בצורה מיטבית בהתאם לשימוש בו (קריאה למשל). תאורת משימות בספרייה יכולה להיות פשוטה כמו פרופיל תאורה שמותקן במרכז חדר העבודה או מנורות שולחן שמוצבות על או מעל שולחן העבודה, אך באותה מידה היא יכולה להוות אלמנט עיצובי מרשים. כך למשל התקנה של מספר גופי תאורה מתכווננים שיורדים מהתקרה מעל שולחן עבודה גדול (שמיועד למספר אנשים) ויוצר רושם של תמנון תאורה ענק, או בחירה של מנורות קריאה בעלות עיצוב ייחודי מעל אזורים/כורסאות קריאה. 

שלבו פתרונות תאורה חכמים וחסכוניים

בסופו של דבר, ספריות מוארות במשך שעות ארוכות ולכן גם אם תנצלו ככל האפשר את השימוש באור הטבעי, עדיין תאלצו לשלם סכומים לא מבוטלים על הוצאות החשמל. כדי למזער את עלויות החשמל, חשוב לשלב פתרונות חסכוניים שונים בעת התכנון של התאורה בספרייה. המעבר לתאורת LED אמנם עשה הבדל חסכוני משמעותי מאוד, אבל יש עוד דברים שתוכלו לעשות. כך למשל ניתן (וכדאי) להתקין חיישני תנועה באזורים פנימיים או באזורים שבהם יש פחות תנועה שוטפת של אנשים, להתקין טיימרים באזורים שבהם השימוש תחום בזמן (אזור פעילות לילדים לדוגמה), דימרים בתאורת המשימות וכדומה. 

זכרו,

ספרייה שמוארת נכון משפיעה לא רק על העיניים ועל הריכוז שלנו, אלא על האווירה הכללית ועל חוויית הקריאה כולה. תחשבו על ההבדל בין קריאת ספר מתח בתאורה בהירה וחזקה לקריאתו בתאורה חמה ודרמטית. משמעותי נכון?