fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

שימו פס: רעיונות לשימוש עיצובי עם פרופילי תאורה

מהי תאורת פרופילים, מה הפך אותה לפופולארית כל כך, ואילו שימושים פרקטיים ועיצוביים ניתן לעשות איתה? כל התשובות והרעיונות.

המגוון העצום של אפשרויות התאורה שניתן ליצור באמצעות פרופיל תאורה, שמוכרים בציבור הרחב גם בשם “פסי לד”, הפכו אותם לפופולאריים מאוד בעשור האחרון, ואת השימושים השונים בהם (והיצירתיים יש לציין) ניתן לראות כמעט בכל מקום: החל מבתים פרטיים, דרך משרדים וחנויות ועד מבנים גדולים כמו בתי מלון, בתי משפט, אוניברסיטאות, קניונים, סופר-מרקטים ואפילו חניונים. 

מה כל כך מיוחד ו”מגניב” בפרופילי תאורה?

על פניו, ניתן לחשוב בטעות שפרופילי תאורה הם גופים די פשוטים וחסרי עניין. הרי בסופו של יום מדובר “בסך הכל” בגופי תאורה ליניאריים (ישרים) מאלומיניום שעליהם מרכיבים כרטיסי לד, ושאותם ניתן להתקין כתאורה שקועה, כתאורה צמודת תקרה או כתאורה תלויה. 

אבל בפועל מדובר באחד מפתרונות התאורה היצירתיים, האיכותיים, המתקדמים, הפרקטיים והחסכוניים ביותר שיש. בדיוק מסוג הדברים שעליהם נאמר שגאוניותם היא בפשטותם. אז מה הופך את תאורת הפרופילים לכה גאונית? 

טוב ששאלתם! 

התשובה (המתומצתת) לשאלה הזו נעוצה למעשה בשילוב בין שני דברים שמהווים קרקע פורייה ליצירתיות: 

  1. תאורת הלדים – שידועה כתאורה חסכונית מאוד מבחינת צריכת האנרגיה, איכותית מאוד מבחינה טכנולוגית וגמישה מאוד מבחינת עוצמת האור, צבע האור וכדומה. 
  2. הפרופילים שמיוצרים מאלומיניום – האלומיניום היא מתכת קלה מאוד ונוחה מאוד לעיצוב, מה שמאפשר ליצור באמצעותה מגוון אינסופי של פרופילים באורכים שונים, בעוביים שונים (1.7 ס”מ, 3 ס”מ ו-5 ס”מ) ובצבעים שונים.  

השילוב בין שני אלו מאפשר ליצור אינסוף עיצובים ו’משחקי’ תאורה בלי לוותר על איכות האור בחלל, והם שהופכים את תאורת הפרופילים לרב תכליתית ולפופולארית כל כך.   

רעיונות לעיצובים מקוריים עם פרופילי תאורה

אחרי שהיללנו ושיבחנו (בצדק) את תאורת הפרופילים, הגיע הזמן ל’שלב ההוכחות’ 😉 שכולל כמובן טיפים ורעיונות עיצוביים לשימוש בתאורת פרופילים בחללים שונים ולצרכים שונים. מוכנים? בבקשה:

  • תיחום ומסגור

תאורת פרופילים היא פתרון מעולה לתיחום ולמסגור של חללים שונים (סלון לדוגמה), או של אזורים שונים בתוך חלל אחד (כמו חדר השינה), מכיוון שבאמצעותה ניתן ליצור מעין מסגרת מוארת סביב האזור שאותו רוצים לתחום. יש המון דרכים ליצור תיחום באמצעות תאורת פרופילים, המוכרת שבהן היא באמצעות פרופילים שקועי תקרה שאותם מתקינים ממש מסביב לאזור בתפר שבין התקרה לקירות או בתוך תיחום גבס ייעודי שמדגיש את המסגור. 

טיפ: כדי שתוכלו להתאים את האור לאווירה הספציפית שאותה תרצו לקבל, התקינו בפרופילים דימר שיאפשר לכם לשלוט על עוצמת האור. 

טיפ בונוס: אם בא לכם להפתיע או ליצור אווירה דרמטית, תוכלו לשלב בפרופילים תאורה צבעונית או אפילו תאורה מחליפת צבעים. 

 

      

(צילום: Shai Gil)

 

  • הפרדה בין אזורים 

אם בעבר החלוקה בין אזורים שונים במבנה (סלון ומטבח לדוגמה) הייתה חלוקה ברורה מאוד והחציצה נעשתה לרוב על ידי קירות, הרי שכיום הגישה האדריכלית הפוכה לחלוטין ודוגלת ב’מינימליזם של קירות’. מבחינה אדריכלית יש בכך היגיון רב, שכן ככל שהחלל פתוח יותר כך הוא מואר יותר ונראה גדול יותר, מה שיוצר תחושה מרווחת ו’נקייה’ יותר. מצד שני נוצר מצב שבו יש צורך בתיחום חלופי שיפריד בין האזורים השונים מבלי “לסגור” אותם, וכאן בדיוק נכנסת לתמונה תאורת הפרופילים. 

אחת האפשרויות היא כאמור למסגר את האזור הרצוי, כמו שהסברנו קודם. אפשרות אחרת היא להתקין תאורת פרופילים שקועה, צמודת תקרה או תלויה בדיוק על קו התפר של המעבר בין האזורים ובכך ליצור חוצץ בולט וברור. ההפרדה יכולה להיות בתוך הבית (בין הסלון למטבח לדוגמה), או בין החללים הפנימיים לחיצוניים (כמו המעבר בין הסלון לחצר).

טיפ: כדי שההפרדה תבלוט מומלץ לבחור בפרופילים עם צבע אור נמוך או גבוה מעט מצבע האור של החללים בשני הצדדים, או בפרופילים עם תאורה צבעונית/מתחלפת שתוסיף עניין. 

(צילום: ליאור טייטלר)

  • הדגשת אלמנטים ספציפיים

שימוש אפקטיבי נוסף בתאורת הפרופילים יכול להיות לצורך הדגשה של אלמנטים ספציפיים בחלל, מה שיוסיף מבחינה עיצובית אבל גם יתרום משמעותית מבחינה פונקציונאלית וישמש כתאורת משימות. כך למשל ניתן להוסיף תאורת פרופילים מעל משטח העבודה ו/או מסביב לאי במטבח, מעל ראש המיטה בחדר השינה, מתחת למדפים, על גבי הדופן של המדרגות (בחצר לדוגמה), מתחת לריהוט הגן וכדומה.  

טיפ: את עובי הפרופיל מומלץ לבחור בהתאם לסגנון העיצובי הכללי ולשימוש המיועד, ובכל מקרה לא כדאי לוותר על תוספת של דימר. 

טיפ בונוס: במטבחים ו/או בחדרי ארונות שמרגישים קטנים וחשוכים, כדאי להוסיף תאורת פרופילים עדינה גם בחלק התחתון של הארונות התחתונים (קרוב לרצפה), מה שיסייע “לפתוח” את החלל ויגרום לתחושה של חדר גדול ובהיר יותר. 

(צילום: אורי אקרמן)

 

  • סימון “שבילים”

שימוש פרקטי ועיצובי נוסף שניתן לעשות עם פרופילי תאורה הוא סימון של שבילים, כיוונים או אזורים. הסימון יכול להיות בבתים פרטיים (בשביל הכניסה לדוגמה), אך מתאים בעיקר למשרדים ולמבנים תעשייתיים. כך למשל ניתן לסמן את כיוון הנסיעה בחניונים, לסמן מעברים ספציפיים ברשתות שיווק, להאיר מסדרון ארוך וכדומה. 

 

המחשה:

(צילום: יונתן האוזר, Shai Gil)

 

  • יצירת עומק ועניין עיצובי

בכל מה שקשור לאפשרויות העיצוביות היצירתיות שניתן ליצור באמצעות פרופילי תאורה, באמת שאין גבול למה שאפשר לעשות וזה תלוי בעיקר בכם. כך למשל ניתן ליצור מראה תלת ממדי ומיוחד לאורך מסדרונות ארוכים, להפוך את תאורת הפרופילים לגוף התאורה המרכזי ולאלמנט העיצובי הבולט (בסלון או בלובי כניסה למשרד למשל) וכדומה. 

    

(צילום: אורן עמוס)

טיפ לסיכום: תחשבו בגדול. אין כמעט מראה או אשליה אופטית שלא ניתן ליצור באמצעות פרופילי תאורה, אז אל תחששו לחשוב בגדול ולדמיין דברים מיוחדים ולא שגרתיים. זה אפשרי.