fbpx
072-3306067 ייעוץ עם מומחה q

המדריך המלא לתכנון תאורה לחדרי ילדים

כאשר מתכננים את התאורה לחדר הילדים יש לקחת בחשבון מספר פרמטרים ייחודיים שקשורים הן לבטיחות, הן לפונקציונאליות של החדר, הן לגילו המשתנה של הילד והן לאופי שלו. כך תעשו את זה נכון.

תכנון תאורה לחדר ילדים הוא לא פעם תהליך מורכב יותר מאשר תכנון התאורה ליתר החללים בבית, שכן כאשר מתכננים את התאורה לחדר הילדים חשוב לקחת בחשבון לא רק את הצרכים והמטרות באותו רגע, אלא גם להסתכל לא מעט שנים קדימה ולתכנן את התאורה כך שתתאים או שתהיה “גמישה” מספיק כך שתתאים לצרכים המשתנים שמאפיינים את התקופות השונות בחיי הילד. במילים אחרות ניתן לומר שהתאורה בחד הילדים צריכה “להתבגר ולהשתנות” יחד עם הילד.

מהם הפרמטרים שחשוב לקחת בחשבון בבחירת תאורה לחדר ילדים?

בכל גיל ובכל חלל צריכה התאורה ליצור את האווירה הרצויה בחלל, לספק את כמות האור הנדרשת לפונקציונליות של האזור ולמנוע מצבים שליליים שונים שעלולים להיגרם ממנה (כגון סנוור וכאבי ראש). מכיוון שבאופן טבעי, ככל שהילד גדל, כך משתנים גם הצרכים והרצונות שלו – צריכות להשתנות גם המטרות שאותם אמורה התאורה למלא ובהתאם, הדברים שאותם חשוב לקחת בחשבון בכל אחד מהפרמטרים:

פונקציונליות

חדר הילדים משמש בד”כ למגוון רחב של פעילויות, החל משינה ועד משחק, יצירה ואירוח חברים ולכן חשוב לוודא שהתאורה עונה על הצרכים המעשיים השונים בכל גיל, בכל שעה ביום ובכל פינה/מתחם. כך למשל:

  • הפונקציונליות העיקרית של התאורה בגיל הינקות היא ליצור אווירה רגועה, להגן על עיניי התינוק ולאפשר להורים להתנהל בבטחה גם בשעות הלילה.
  • כאשר הילד מתחיל לזחול, הפונקציונאליות העיקרית היא ליצור אצל הילד גירויים ויזואליים חיוביים ולאפשר לו לשחק בבטחה בחלל.
  • בגיל הגן תפקידה של התאורה הוא גם לספק את כמות האור הדרושה ליצירה ולפעילויות חברתיות, אך גם להרגיע את הפחדים השונים (בעיקר בלילה) ששכיחים מאוד בגילים אלו.
  • כאשר הילד כבר בביה”ס צריכה התאורה להתאים גם לפעילויות השונות של הילד (הכנת שיעורים, משחק, מחשב, אירוח חברים), אך לא פחות מכך לאופיו.

בטיחות

הבטיחות היא כמובן השיקול הראשון במעלה, בטח כאשר מדובר בתכנון תאורה לחדר ילדים, אך גם כאן ישנם דגשים שונים לכל גיל:

  • החל מהשלב שבו הילד זוחל – הדבר החשוב ביותר הוא לוודא שאין בחדר שלו גופי תאורה ו/או כבלים “בהישג יד”. אם בעודו תינוק הנחתם מנורות שולחן או מנורות רצפה בחדר, זה הזמן לשקול להזיז אותם למקום בטוח שהפעוט לא יוכל להגיע אליהם. בנוסף חשוב לוודא שאין כבלים (כמו אלו של גופי התאורה שמחוברים לתקעים בקיר) שאליהם יכול הילד להגיע/למשוך. אם יש כאלו דאגו להסתיר אותם או להצמיד אותם לקיר.
  • החל מגיל הגן – הילדים מפתחים את הכישורים החברתיים שלהם ולכן חשוב לוודא שגופי התאורה בחדר שלהם עשויים מחומרים בטוחים, שלא יישברו אם יפגע בהם כדור למשל.
  • כשהילדים מתחילים לשחק במחשב – חשוב לוודא שהתאורה בחדר בכלל ובפינת המחשב בפרט “מנטרלת” את ההשפעות השליליות שיש לאור המסכים הכחול.

השפעה פסיכולוגית וקוגניטיבית (אווירה)

לתאורה יש משקל רב ביצירת אווירה בחלל ולאווירה בחדר הילדים יש השפעה רבה על בריאותם, מצב הרוח שלהם ואף על התנהגותם, הישגיהם הלימודיים וכישוריהם החברתיים:

במחקר גדול שבחן את ההשפעות השונות שיש לתאורה על תלמידים הוכח כי התאורה משפיעה לא רק על ההישגים הלימודיים אלא גם על הכישורים החברתיים. כך למשל הוכח כי תאורה ממוקדת השפיעה לטובה על הריכוז של התלמידים וכן על ביצועי הקריאה והכתיבה שלהם. אולם, כאשר נבחנו כישוריהם החברתיים והיכולת שלהם לעבוד בשיתוף פעולה לתאורה הממוקדת הייתה דווקא השפעה שלילית ואילו תאורה עקיפה ורכה היא זו שהשפיעה בצורה הטובה ביותר עבור מטרה זו. עוד הוכח כי ילדים פעלתניים תפקדו טוב יותר בתאורה עקיפה ורגועה ואילו ילדים חולמניים תפקדו טוב יותר בתאורה חזקה ובהירה.

לכן, כאשר אתם מתכננים את התאורה לחדר הילדים שלכם, קחו בחשבון גם המטרה האינדיבידואלית שאותה אתם רוצים להשיג.

ביטוי אישי

ככל שהילד גדל כך הוא מפתח את הטעם האישי ואת האישיות העצמאית שלו, והתאורה בחדר צריכה לשקף גם את השינויים הללו, גם מבחינה עיצובית וגם מבחינת האווירה הכללית. כך למשל ייתכן שתאורה ורודה ורכה שהתאימה לילדה שלכם כשהייתה תינוקת כבר לא תמצא חן בעיניה כשתגיע לבית ספר, או שהילד שלכם שבגיל 4 אהב צבע תכלת, יעדיף בגיל 10 גוון “בוגר” יותר.

טיפים לתכנון נכון של תאורה בחדר הילדים

כפי שניתן לראות, בתכנון תאורה לחדר ילדים יש לא מעט משתנים שחשוב לקחת בחשבון, אבל זה לא אומר שמדובר במשימה בלתי אפשרית. להפך. חדר הילדים הוא המקום שבו אפשר לתת לדמיון “להתפרע” ולתכנן את התאורה כך שניתן יהיה להתאים אותה לכל שלב בחיי הילד. הנה כמה טיפים שיעזרו לכם לעשות את זה נכון:

  1. הפרידו בין “תאורה קבועה” ל”תאורה משתנה”

כדי שהתאורה תוכל “להתבגר” יחד עם הילד, פצלו את פתרונות התאורה בחדר לתאורה קבועה ותאורה משתנה: התאורה הקבועה היא למעשה התאורה המרכזית בחדר (שבד”כ אינה תלויה בגיל), ואילו התאורה המשתנה הם כל אותם גופי התאורה הנוספים שניתן להחליף בכל רגע נתון. כך תוכלו להבטיח שהילד שלכם יקבל את כמות האור הבריאה לו ועדיין לשמור על הדינמיות העיצובית.

  1. צרו “תאורת שכבות”

שילוב של מגוון סוגי תאורה יעניק לכם את האור הדרוש בכל אחד מהאזורים, יאפשר לכם לשלוט באווירה ובמטרה שאותה אתם רוצים להשיג. כך למשל תוכלו להאיר את החלל המרכזי באמצעות תאורת תקרה, להדגיש/לתחום את פינת הקריאה באמצעות מנורת רצפה ולהוסיף אור ממוקד בפינת שיעורי הבית באמצעות מנורת שולחן.

  1. תכננו את התאורה המרכזית כתאורה עקיפה

תכנון תאורה עקיפה בחדר יבטיח לכם כמות אור מספקת ופיזור נכון והומוגני של האור, שקשה יותר להשיג אם משתמשים בנברשת אחת מרכזית בלבד. כדי לקבל תאורה עקיפה תוכלו לשלב בין גופי תאורה צמודי תקרה ו/או צמודי קיר, פסי צבירה וכדומה. כדי שתוכלו לשלוט בכמות האור בהתאם לשעה ולאופי הפעילות, מומלץ מאוד לוודא שגופי התאורה ניתנים לעמעום (בעזרת דימרים).

  1. תחמו פינות באמצעות תאורה

במובן מסוים, חדר הילדים הוא מעין סטודיו שמשמש למגוון רב של פעילויות שונות. חלוקה של החדר ל”מתחמים” שונים באמצעות “משחקי תאורה” תיצור אווירה נעימה ומסודרת יותר בחדר וע”פ מחקרים שונים, גם תסייע לילד ל”התכוונן” בהתאם לייעוד של כל אחת מהפינות (פינת שיעורי בית, פינת משחק, פינת שינה וכו’).

  1. בחרו גופי תאורה “יצירתיים”

קיים היום מגוון עצום של גופי תאורה מקוריים לחדרי ילדים ואין כמעט דמות, צבע או צורה שלא תוכלו למצוא. זה המקום לתת דגש להעדפות האישיות של הילד שלכם. תלו על הקיר מנורה בצורת חד-קרן, בחרו בנברשת בצורת כדורגל, ו/או בנורת לילה שיוצרת מעין כוכבים על התקרה. הכל הולך והכל ניתן לשינוי, כך שלגמרי אפשר לתת לדמיון שלכם (ושל הילד) להשתולל.

לסיכום,

זכרו שהתאורה בחדר הילדים צריכה להיות פונקציונאלית ובריאה, אבל גם יצירתית ומלאת דמיון. תכננו את התאורה הקבועה בצורה הפונקציונלית והבריאה ביותר והשאירו את התאורה המשתנה לרחף על כנפי הדמיון.